lunedì 30 agosto 2010










Augustus-oogstmaand








In mijn geval wil dat zeggen: vooral de vijgen. Ongeveer 2,5 maand geleden was er ook al een kleine oogst. Dat doet mijn boom sinds 2 jaar: twee keer vruchten produceren. De lente-oogst bestond uit slechts enkele tientallen vijgen en daarna vielen er van de kleine nieuwe vruchten wel 500 af. Geen idee waarom, herinner me dit niet van andere jaren. Googelen leerde me dat ze misschien onbevrucht waren; want een vijg is eigenlijk een bloem, en dient binnenin bevrucht te worden door een sluipwespje.
Gelukkig bleef er nog genoeg hangen, en inmiddels heb ik al 3 dienbladen vol geoogst. Zie de foto met de balpen als maat (de blauwe besjes zijn mijn druiven, heel klein dus). Van de eerste lichting jam gemaakt, van de 2e chutney, resp. 15 en 13 potten. In de pannen op de foto pruttelt de jam. De jam behoudt aardig z'n kleur omdat ik met fruttapec werk, de appel-pectine die lang koken overbodig maakt. Ook hoeft er met deze pectine minder suiker in, een voordeel, want vijgen zijn al zo zoet. Fruttapec is de opvolger van Opekta, dat ik me nog van mijn moeder herinner. Otto Frank, de vader van Anne, was hoofd van de Amsterdamse Opektafabriek.
Dat er insecten of andere beestjes in vijgen gezeten hebben is te zien aan de miniskule bruine bolletjes, duidelijk hun excrementen, die in sommige vijgen aanwezig zijn. Meestal probeer ik het grootste deel van deze poepjes eruit te snijden, maar ik werk niet met een vergrootglas, dus er zullen er vele blijven zitten. Misschien geeft dat wel de verukkelijke smaak aan vijgenjam, 'la regina delle marmellate' (koningin van de jams) zoals men hier zegt. En het bereidt ons al wat voor op de tijd dat we als bron van proteïnen insecten moeten gaan eten.

Nessun commento:

Posta un commento